QR kare kodu, açık renk genelde beyaz kare fon içersinde yer alan koyu veya siyah noktalarla kodlama sistemiyle koyulmuş, özel bir koddur. Bu siyah kodların beyaz kare fon içindeki yeri ve şekli farklı bilgileri kodlamaya izin verir. Bu şekilde QR kare kod içinde detaylı metinleri sığdırmak mümkün olur. Bu teknoloji sayesinde, URL adresleri, Blockchain cüzdan adresleri, kart vizit bilgileri gibi detayları QR kare Kod içine gömmek mümkün olur.
QR kare kod ilk defa Japonya’daki TOYOTA arge biriminin büyük özverileri sayesinde çok basit ve pratik şekilde okutabilecek dijital bir çözüm arayışı ile ortaya çıktı.
Günümüzde artık isteyen her birey, internet mecrası üzerindeki servislerden destek alarak, kendi QR kare kod adreslerini yaratabilir.
Bu adreslere iletişim bilgilerini, sosyal medya hesaplarının adreslerini, kişisel verilerini veya başka verileri yükleyebilirler.
Örnek verecek olrsak bir üniversite öğrencisi ödevini hazırlayıp bulut üzerinde genel kullanıma açık bir linke PDF olarak yükleyebilir. Bu adresi ise bir QR kod’a dönüştürüp, hocasına sunduğu özet içine QR kodu yerleştirebilir. Böylece, öğrencinin hocası, ödevin detaylı PDF’ine QR kod ile ulaşabilir. Bilgisayarına, ödevin adresini harf harf yazmaktan kurtulup sadece telefonun kamerasını açarak, detaylı PDF’e erişebilir.
Ya da başka bir senaryoda, bir restoranın işletmecisi, sürekli değişen menü için devamlı matbaa baskısı masrafı yapmak yerine, masalara bir QR kod yerleştirebilir. Menü gibi gereksiz yere matbaa giderlerine katlanmaktansa qr etiketi kullanabilirsiniz.