COVİD-19 DA MESAFENİ KORUMANIN ÖNEMİ

27-05-2020

Çin'de meydana gelen ve dünyada tüm ülkelere yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında henüz aşı ve tedavi bulunabilmiş değil. Uzman hekimler bu aşamada hastalıkla mücadelede verilecek en doğru kararın virüsün yayılma hızını düşürerek hastaneler ve sağlık sistemi üzerindeki baskıyı azaltmak sağlık sisteminin çökmesini engellemek olduğunu belirtiyor.

Virüsün bir insandan diğer bir insana geçmesini engellemenin en etkili yollarından biri kişisel hijyenin yanı sıra sosyal teması en alt düzeye indirmek ve sosyal mesafe kuralına uymak olduğu belirtiliyor.

 

Bir kişi ortalama 3,3 kişiyi enfekte ediyor

Bilim insanları covid-19 taşıyıcısı olan bir kişinin virüsü ortalama 3,3 kişiye bulaştırdığını tahmin ediyor. Bu nedenle vaka sayıları Çin, İtalya ve İran'da gördüğümü gibi katlanarak artıyor.

Tabiki bu sayının virüsün bulaşıcılık oranı, insanların virüsü kapmaya elverişliliği, kişilerin ne kadar çok insanla ve uzun süreyle temasta olduğu gibi faktörler de etkili oluyor.

Sosyal teması azaltma bu son iki faktörü en aza indirgemek için uygulanan bir yöntem.

Kalabalık ortamlardan, gerekli olmayan sosyal buluşmalardan uzak durmak diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi corona virüsün yayılmasını da yavaşlatabilir.

Dünya Sağlık Örgütü mümkün olduğunca evden dışarı çıkmamayı tembih ediyor. Fakat zorunlu hallerde çıkılması gerekiyorsa öksüren ya da hapşuran insanlarla aranızda en az 1 metre mesafe koymanızı öneriyor. Ayrıca uzmanlar el sıkma, sarılma ve öpüşme gibi sosyal temaslardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor.